maandag, 27 oktober 2014 00:00

Begroting gemeente Houten op orde en dalende lokale lasten

Komende dinsdag wordt in de rondetafelgesprekken gesproken over de meerjaren begroting van de gemeente Houten. Voor de komende vier jaar is een sluitende begroting gepresenteerd waarbij gezegd moet worden dat de prognoses voor 2016 en 2017 nog negatief zijn. Er zal hard gewerkt worden om dit beeld voor die jaren te verbeteren.

Dat de begroting op orde is, is iets dat niet vanzelf gaat. In de afgelopen periode hebben de collegepartijen, waaronder de VVD, ervoor gezorgd dat er flink bezuinigd is. Het totale pakket aan bezuinigingen beslaat € 14 miljoen en is in fasen gerealiseerd dan wel nog gepland. Voor de komende jaren staan nog zo'n € 4 miljoen structurele bezuinigingen op het programma. Van dit bedrag moet € 1,2 miljoen komen uit de gemeentelijke organisatie, bedrijfsvoering en huisvesting komen. De resterende € 2,8 miljoen moeten onder meer worden gevonden in maatschappelijk vastgoed, intergemeentelijke samenwerking, de bibliotheek, verzelfstandiging beheer en onderhoud van (sport)accomodaties, zwembad De Wetering, Wmo voorzieningen en de openbare ruimte.

Dalende lokale lasten

De lokale lasten voor de inwoners van Houten dalen licht het komend jaar. In onderstaande tabel wordt de situatie voor een gemiddeld huishouden weergegeven. De daling is met 0,5% natuurlijk maar gering, maar het begin is er.

De daling van lokale lasten wordt veroorzaakt door een lagere afvalstoffenheffing. Door het minder aanbieden en beter scheiden van afval worden er minder kosten gemaakt voor het verwerken van afval. Omdat dit een doelbelasting is wordt dit voordeel direct weer in de heffing verwerkt.